vezi mai mult

The Sustainable Consumer
  
 
Cadourile pot fi înlocuite? Da, cu unele excepții
  
 
FUNCŢIONAR PUBLIC DEBUTANT A DEPUS JURĂMÂNTUL DE CREDINŢĂ ÎN CADRUL APCSP
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței s-a autosesizat pe cazul ghirlandelor luminoase periculoase din sursele mass-media

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței s-a autosesizat pe cazul ghirlandelor luminoase periculoase din sursele mass-media  

02.01.2020
  564 Accesări  

 

 

În perioada 27-31 decembrie 2019 inspectorii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au efectuat un șir de acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în cazul comercializării ghirlandelor luminoase în Piața Centrală din mun. Chișinău.

În rezultatul, acțiunilor de control au fost depistate următoarele neconformități la capitolul:

- ,,SM EN 60598-2-20:2016 Corpuri de iluminat. Partea 2-20 Cerințe particulare. Ghirlande luminoase", ghirlandele destinate a fi utilizate în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de ghirlande, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m"

- Conform, H.G. nr. 745 din 26.10.2015 pentru aprobarea Reglementării tehnice „Punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune", ghirlandele destinate utilizării la o tensiune nominală cuprinsă între 50 și 1 000 V pentru curentul electric alternativ și între 75 și 1500 V pentru curentul electric continuu trebuie să dispună de declarație de conformitate  bazată pe o decizie luată în urma unei evaluări, prin care producătorul sau reprezentantul său autorizat confirmă cu certitudine că produsul este conform cu cerinţele specificate. Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului.

Astfel, în rezultatul măsurilor întreprinse, au fost scoase din circuitul comercial 551 de produse neconforme, fiind emise prescripții de interzicerea punerii la dispoziție pe piață a produselor și aplicate  amenzii în corespundere cu Codul Contravențional.

În contextul celor expuse, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vă atenționează că decorațiunile și instalațiile electrice pot fi periculoase pentru sănătatea și securitatea consumatorilor.

Ghirlandele luminoase trebuie să fie însoţite de următoarele avertizări:

  • a nu se scoate sau însera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare:
  • pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;
  • a nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.

Ghirlandele luminoase obişnuite, trebuie în plus, să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior.

Agenţii economici sînt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vîndute precum și înmînarea obligatorie a certificatului de garanție cu indicarea termenului de minim 24 luni.  

Orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție oferă dreptul consumatorului, în dependență de complexitatea neconformității și a timpului de apariție,  de a solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia ori să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului sau restituirea contravalorii pentru acest produs prin rezoluţiunea contractului.

În eventualele cazuri când agenții economici refuză să satisfacă revendicările consumatorilor recomandăm celor din urmă să se adreseze către Agenție pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație.

 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței s-a autosesizat pe cazul ghirlandelor luminoase periculoase din sursele mass-media
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2772571 |  ieri: 874 |  azi: 812 |  online: 9   actualizat la: 03.11.2020
Creat de Brand.md