vezi mai mult

The Sustainable Consumer
  
 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței s-a autosesizat pe cazul ghirlandelor luminoase periculoase din sursele mass-media
  
 
Cadourile pot fi înlocuite? Da, cu unele excepții
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Rezultatele supravegherii pieţei privind conformitatea produselor fitosanitare şcolare (rechizite, încălţăminte, îmbrăcăminte, ghiozdane, etc)

Rezultatele supravegherii pieţei privind conformitatea produselor fitosanitare şcolare (rechizite, încălţăminte, îmbrăcăminte, ghiozdane, etc)  

15.09.2010
Secţia relaţii cu consumatorii şi mass-media  1853 Accesări  

În perioada august - septembrie a. 2010, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor (IPSSPMPC) a verificat conformitatea produselor şcolare (rechizite, încălţăminte, îmbrăcăminte, ghiozdane, etc), cît şi respectarea regulilor de comerţ în relaţii cu consumatorii.

În perioada respectivă, la 29 întreprinderi de comerţ au fost verificate 227 loturi de produse şcolare în cantitate de 19 812 unităţi în sumă de 20 8845 mii lei.

Neconformităţi au fost depistate prin 27 (93,1%) controale, la 27 agenţi economici, unde s-au stabilit necorespunzătoare prevederilor prescrise şi/sau declarate 162 loturi în valoare naturală de 5 060 unităţi, în valoare de cost 160 898 mii lei, preponderent:

  • marcarea necorespunzătoare (incompletă, lipsa informaţiei în limba de stat) - 27 cazuri;
  • lipsa certificatului igienic (nu se supun certificării conformităţii obligatorii) - 10 cazuri;
  • nerespectarea regulilor de comerţ (lipsa indicatoarelor de preţ, a registrului de reclamaţii, neafişarea la vedere a informaţiei pentru consumatori, etc.) - 18 cazuri;
  • termenul de valabilitate expirat - 2 cazuri (cerneală pentru stilouri).

Produsele plasate pe piaţă cu marcarea necorespunzătoare sau fără certificatul igienic respectiv, au fost interzise spre comercializare.

Pentru încălcările depistate în cadrul controalelor de stat pentru verificarea conformităţii produselor şcolare plasate pe piaţa internă, către agenţii economici supuşi controlului au fost aplicate măsurile de rigoare conform legislaţiei în vigoare, inclusiv:

  • prescripţii de înlăturate a încălcărilor - 27 prescripţii;
  • prescripţii de de interzicere temporară a lotului -22 prescripţii;
  • procese-verbale cu privire la contravenţia administrativă - 54 procese-verbale;

În cadrul unor controale au fost atraşi şi reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică fiind sesizaţi despre încălcările depistate în partea ce ţine de competenţa autorităţii vizate, pentru a întreprinde măsurile de rigoare.

Sfaturi utile pentru consumatori:

  • citiţi atent informaţiile cu privire la produsele care sunt oferite de către agenţii economici (denumirea produsului, cantitatea, preţul, termenul de garanţie sau de valabilitate, riscuri previzibile, contraindicaţii, modul de utilizare etc.);
  • nu vă lăsaţi influenţat de informaţiile publicitare şi de ambalaj, deoarece acestea pot fi adevărate dar şi înşelătoare, iar ambalajul mai atrăgător nu conţine întotdeauna şi un produs mai bun;
  • preţul şi calitatea pot varia mult;
  • alegeţi fără grabă şi cereţi sfatul vânzătorului;
  • citiţi cu atenţie informaţiile scrise cu litere mici, uneori ele sunt cele mai importante;
  • cereţi de la vînzător documentul care să confirme faptul efectuării cumpărăturii cu indicarea datei cumpărării, denumirii agentului economic, denumirii produsului şi costul lui (bonul de casă sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii);
  • pentru produsele de folosinţă îndelungată cereţi de la vânzător instrucţiuni de utilizare şi certificatul de garanţie (în limba de stat, chiar dacă sunt de import) şi solicitaţi vînzătorului să vă demonstreze modul de funcţionare şi utilizare a produsului respectiv.

În caz, că aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Inspectoratul (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).

Secţia relaţii cu consumatorii şi mass-media

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Rezultatele supravegherii pieţei privind conformitatea produselor fitosanitare şcolare (rechizite, încălţăminte, îmbrăcăminte, ghiozdane, etc)
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 3560591 |  ieri: 921 |  azi: 83 |  online: 27   actualizat la: 03.11.2020
Creat de Brand.md